Lista meciurilor de legendă din istoria Barcelonei s-a mărit după golul marcat de Sergi Roberto în ultimele secunde ale meciului cu Paris Saint-Germain. E bine să nu uităm, Sergi Roberto e doar ultimul sosit în galeria numelor care au scris momente incredibile în palmaresul blaugrana. Mai jos, cinci dintre cele mai importante goluri din istoria acestui club, pentru că, la fel ca cel înscris de Sergi Roberto, au fost la rândul lor punctul culminant al unor întoarceri de scor dramatice și incredibile.

5. Bakero în Kaiserslautern – Barcelona 3-1 ( 1991 )

6 noiembrie 1991, stadionul Fritz Walter din Kaiserslautern, returul optimiulor de finală ale Ligii Campionilor. Cu Johann Cruyff antrenor, Barcelona câștigase destul de comod în meciul tur de pe Camp Nou, scor 2-0. Însuși Bakero avusese șansa unui al treilea gol, însă lovitura sa de cap a lovit bara porții. Destinul îi rezervase însă o surpriză mult mai intensă fotbalistului Barcelonei.

În retur, Barcelona a pierdut puțin câte puțin din avantajul obținut în primul meci, pentru ca în minutul 75 să treacă de cealaltă parte a dramei, cea în care se simte suferința și frustrarea de a pierde încă un tren spre primul titlu în cea mai importantă competiție europeană la nivel de cluburi. Fotbalul își întorcea însă fața către echipa catalană și își lua revanșa față de Bakero, care de această dată a reușit să înscrie, tot în urma unei lovituri de cap. Așa s-a scris una dintre cele mai importante pagini din istoria Barcelonei, câștigarea pentru prima oară a Ligii Campionilor, cu acel gol marcat de Koeman pe Wembley, în poarta Sampdoriei.

4. Evaristo în Barcelona – Real Madrid 2-1 ( 1960 )

Încă o dată, optimile Cupei Campionilor Europeni, actuala Champions League. Rivală, Real Madrid. Față în față, cele două vedete ale momentului, Luis Suarez ( Barcelona ) versus Di Stefano ( Real Madrid ). Echipa din capitala Spaniei câștigase de cinci ori la rând trofeul, însă în meciul tur al acestei duble, jucat pe teren propriu, nu reușise să scoată decât un egal, scor 2-2. Pe Camp Nou a fost scandal mare, Real Madrid acuzându-l pe arbitrul englez Leafe că a favorizat Barcelona, după ce acesta le-a anulat, în mod corect, nu mai puțin de trei goluri. Aici nu e vorba de o întoarcere de scor, însă golul marcat atunci de Evaristo, cel de 2-0, decreta o eliminare istorică a celor de la Real Madrid, iar cea care o dădea pentru prima oară  afară din competiție nu era nimeni alta decât Barcelona.

3. Zuviria în Barcelona – Anderlecht 3-0 ( 1978 )

Alte optimi de finală, alt meci cu final de infarct, de această dată în fosta Cupa Cupelor. Sorții au scos-o în cale pe Anderlecht, campioana en-titre, mare favorită și în acel la câștigarea trofeului. În tur, belgienii câștigaseră cu 3-0. Pe Camp Nou, la fel ca în meciul cu PSG, Barcelona a plecat spre vestiare la pauză cu jumătate de misiune îndeplinită, scor 2-0. Repriza a doua avea să își scrie și în acest caz propriul final cu o bună doză de dramatism, Zuviria reușind să împingă meciul în prelungiri cu doar cinci minute înainte de finalul celor 90 de minute regulamentare. În prelungiri nu s-a mai înscris, iar loteria loviturilor de departajare a fost câștigată de Barcelona ( 4-1 ).

La finalul acelui sezon, 1978-1979, Barcelona câștiga Cupa Cupelor, învingând în finala disputată la Basel pe Fortuna Dusseldorf, scor 4-3.

2. Pizzi în Barcelona – Atletico 5-4 ( 1997 )

Sferturile de finală ale Cupei Spaniei ( Copa del Rey ). După 2-2 în meciul tur, pe Camp Nou părea că Atletico nu va mai avea probleme după ce la pauză intra la vestiare având în buzunare un incredibil 0-3. La Atletico, Didi Prodan luase un cartonaș galben, în timp ce la Barcelona, Gică Popescu fusese schimbat înainte de pauză tocmai cu Pizzi, într-o încercare disperată a antrenorului Bobby Robson de a mai remedia ceva în cele 45 de minute rămase.
Barcelona, cu orgoliul rănit și cu nume ca Figo, Luis Enrique, Guardiola sau Ronaldo pe teren, s-a revoltat, iar meciul s-a transformat într-o nebunie totală. Ronaldo cu un hattrick și Figo au dus rezultatul la 4-4, însă eroul avea să fie Pizzi, cel marca golul victoriei în minutul 82. Barcelona se califica în semifinale și de acolo în finală, câștigată și ea, pe Santiago Bernabeu, în fața celor de la Betis Sevilla.

1. Iniesta în Chelsea – Barcelona 1-1 ( 2009 )

Lăsăm acest gol la urmă, pentru că până la descălecarea lui Sergi Roberto, Iniesta era ultimul Big Hero al Barcelonei cu acest trasor lansat pe Stamford Bridge. Amintirea e proaspătă și probabil știți cu toții contextul și urmările. 0-0 pe Camp Nou, gol Essien în retur, acasă la Chelsea, 1-1 Iniesta. Imaginile vorbesc singure.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here