Se aude alarma și se aude destul de puternic. Interviul cu Messi apărut în ziarul argentinian Ole a provocat o avalanșă de reacții, speculații și titluri care mai de care mai „sucite” în presa sportivă, pe bloguri sau la TV. Bine, el a atins multe subiecte în acel interviu – Mondialul brazilian, familia, Cristiano Ronaldo, antrenori – însă cuvintele care au detonat această explozie de supoziții au venit ca răspuns la „te gândești să îți termini cariera sportivă la Barcelona?”.

Mă gândesc să fac un sezon și să câștigăm titurile pe care le vrem cu Barcelona. Nimic mai mult. După aceea, mai vedem. Lucrurile se schimbă în fotbal… Eu am spus mereu că mi-ar place să mă retrag la Barcelona, însă lucrurile nu ies mereu așa cum vrem” a șutat Messi, cu efect, în fața microfoanelor. Sentința din partea celor care stau după colț a venit drastică și irevocabilă: MESSI VREA SĂ PLECE DE LA BARCELONA!

Care pot fi însă motivele care l-au făcut pe Messi să arunce această umbră de îndoială asupra atașamentului său față de clubul la care a făcut istorie în fotbal?

messi

În același interviu, ca răspuns la intrebarea imediat următoare, Messi dă o pistă pe care s-a speculat mult pe durata acestor ultime zile ” Se întâmplă atâtea lucruri. E complicat, mai ales acum cu tot ce se întâmplă la Barcelona„. O primă versiune izvorâtă din aceste cuvinte ar fi cea că Messi și cei din jurul său sunt extrem de nemulțumiți în legătură cu tratamentul cu care este ”alintat” fotbalistul de către fiscul spaniol. ”S-a săturat de Spania și vrea să plece” toarnă gaz peste foc El Confidencial, site-ul spaniol afirmând că problemele financiare ale fotbalistului sunt de fapt baza acestei ”depresii”. Chiar dacă a plătit 52 de milioane de euro în impozite, Messi nu înțelege de ce fiscul spaniol îl tot șicanează, considerând că a arătat o disponibilitate optimă pe această temă, rectificând cât se poate de corect și rapid erorile comise prin plata sumelor aferente reclamate. ”Mai sunt sportivi de elită în aceeși situație, care au avut conflicte de natură fiscală și care le-au soluționat pe cale administrativă. De exemplu, Iker Casillas sau Xabi Alonso, chiar și Rafa Nadal. Messi e singurul căruia, chiar dacă a avut probleme similare, i s-a deschis urmărire penală care l-ar putea trimite la închisoare. E sătul de Spania și vrea să plece”. ”În orice țară civilizată nu s-ar fi întâmplat asta, pentru că ajunși la o înțelegere și plătite toate sumele datorate, cu penalizările de rigoare, se putea uita totul” mai precizează El Confidencial. O variantă plauzibilă, însă care rămâne la stadiul de presupunere.

Un alt motiv al supărării lui Messi ar fi distanța apărută între el și club. Fotbalistul are un contract care îi asigură un venit de 250 de milioane de euro în următorii cinci ani, la o echipă cu care a câștigat tot ce se putea câștiga. Ajunși în acest punct circulă zvonul conform căruia Messi este deranjat de faptul că Barcelona nu a făcut o campanie care să îl ajute să se apropie de câștigarea unui nou Balon de Aur, chiar dacă el a repetat în nenumărate rânduri că nu este interesat de titlurile individuale și este conștient că în acest moment randamentul său nu îi permite să aibă opțini serioase în duelul cu Cristiano Ronaldo sau alți pretendenți la acest trofeu.

Un alt plan al acestei ipostaze cu Messi nemulțumit este cel în care fotbalistul nu se simte apărat de către club în fața numeroaselor atacuri pe care trebuie să le încaseze, marea lor majoritate venite dinspre mass-media din Madrid, purtătoare de cuvânt a gândurilor nerostite din lojele și vestiarul de pe Santiago Bernabeu. Este adevărat că presa din Barcelona l-a tratat foarte bine, însă aria de acoperire a unor ziare precum Mundo Deportivo sau Sport este mult mai limitată față de cea pe care o acoperă Marca, de exemplu, iar Messi s-a simțit cu spatele descoperit în fața aluziilor sau atacurilor directe lansate prin intermediul jurnaliștilor dinspre capitala Spaniei. Crede că se încearcă ridicarea a prea multe semne de întrebare asupra a ceea ce a reușit până acum și asupra capacității sale de a continua să facă istorie, că Barcelona a stat pasivă în fața acestei tendințe de a i se minimaliza performanțele, în condițiile în care a acceptat să facă parte din acest nou proiect ce îl are purtător de drapel pe Luis Enrique . Tocmai de la numele noului antrenor pleacă un alt presupus motiv „nemulțumirea„ lui Messi. Fotbalistul își asigură un plan de rezervă în cazul în care noua Barcelona nu carburează și că nu va reveni în lupta celor mari. Startul confuz de sezon, schimbările constante perpetuate de către Luis Enrique, transferurile nu foarte reușite făcute de club, formează un amalgam de elemente necunoscute până acum de Messi ca fotbalist al Barcelonei, mereu obișnuit cu o mașinărie care să funcționeze aproape de limita perfecțiunii.

Pure speculații, mai ales că nu este prima declarație de acest gen a lui Messi, una asemănătoare făcând valuri chiar înainte de Mondialul din Brazilia. ”Am spus de multe ori că Barcelona este casa mea, însă dacă nu mă vor, voi pleca” spunea atunci decarul blaugrana și, chiar dacă Luis Enrique încearcă să stingă incendiul asigurând că ”Nu există un caz Messi”, nu putem să nu ne amintim de plecarea precipitată de pe Camp Nou a unui alt mare număr 10: Ronaldinho.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here