barcelona nou espai 6

Espai Barca ( Espacio Barça ) va cuprinde un nou stadion, remodelat, care va fi cel mai mare din lume ( 105 000 locuri ), o noua sala de sport ( Palau ), plus un Mini Palau ), un patinoar, un nou centru comercial, birourile clubului, noua La Masia și 5000 de locuri de parcare. Nu este alt oraș cu un asemenea complex și cu atât mai puțin în centru„ spunea Javier Faus, vicepreședintele economic al clubului blaugrana, in martie 2014, atunci cand a prezentat proiectul noului Camp Nou. Urma ca ”socios” să voteze în cadrul referendumului din aprilie dacă sunt de acord cu această propunere sau nu. Vot pozitiv, de aproximativ 75%.

Stadionul a evoluat pe parcursul anilor , însă timpul nu iartă. Am detectat necesități pe care le are și vrem să facem din Camp Nou cel mai frumos stadion al secolului XXI” mai spuneau oficialii clubului în luna martie.

barcelona nou espai

Concret, Espai Barça este proiectul pe care Sandro Rosell s-a bazat atunci cand s-a prezentat la alegerile pentru postul de președinte al clubului. A câștigat, au urmat însă problemele din cazul Neymar pentru el așa că a fost nevoit să demisioneze. Espai Barça și-a continuat drumul, iar în aprilie a fost ratificat de ”socios”, 72,3 % dintre cei care s-au prezentat la referendum fiind de acord cu remodelarea stadionului.

Ce este de fapt Espai Barça ? Este un spațiu numit ”Insula Camp Nou”, pentru cei care au avut ocazia să cunoască zona, cuprins între strada Aristides Maillol ( cea care separă Mini Estadi de Palau Blaugrana ) și stadionul Camp Nou. Costul total al lucrărilor se ridică la suma de aproximativ 600 de milioane de euro.

Ce se va face însă cu acești 600 de milioane de euro și de unde vin banii?

barcelona nou espai 4

Actualul stadion va înghiți două treimi din acest buget, mai exact 420 de milioane de euro, asta pentru că lucrările urmează să dureze patru ani, având ca finalitate acoperirea tuturor locurilor ( 105 000 ), fără să se interfereze în desfășurarea meciurilor jucate de echipă, fapt care a produs costuri adiționale. Lucrările vor începe în luna mai a anului 2017 și se vor termina în februarie 2021. Pe lângă mărirea capacitații, cu scopul de a mai reduce din lista de așteptare a abonaților, se va monta un acoperiș cu o dimensiune de 50.000 m2, care va ocuperi toate cele 105. 053 locuri ce pot fi ocupate de spectatori. Celelalte 180 de milioane sunt destinate construcției noului Palau ( 10 000 locuri ), a unui nou Mini Estadi ( 7000 locuri ), a parcarilor subterane ( 5000 locuri ), a noului centru comercial și a infrastructurii de acces.

Cum se finanțează acest proiect?

Cu bani obținuți de la sponosori ( numele stadionului va fi închiriat în schimbul a 200 de milioane de euro), din surse proprii și și un credit ce va trebui rambursat într-o perioadă de opt ani de zile, pentru care se garantează cu veniturile generate de acest proiect. Clubul susține că abonații nu vor fi nevoiți să plătească nici un ban în plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here