Articol participant la concursul organizat de Luminița Rupet pe grupul facebook Barca Fan Club Romania. Autor: Luchian Mihalcea

… l-am văzut pe Messi jucând.

Era o zi mai racoroasă decât de obicei. Mirosul de iarbă și spectacol pluteau în aer. Arena era pregătită … mii de suflete se așezau în acest peisaj, acest minunat basm. Totul parcă se învârtea , un vis înfrumusețat de mii de voci, mii de cântece … totul viu, totul plin de iubire și pasiune. Zâmbete și murmur, nerăbdare, emoții, o mare de trăiri … râsete și lacrimi …suspine, oleuri , urlete și bucurie. Ce poate fi mai frumos? Unde poți găsi toate aceste binecuvântări dumnezeiești?! Acolo unde Divinitatea coboară parcă din când în când și ne oferă lacrimi de fericirea… unde niciodată nu am fost mai fericit, mai mândru de ceea ce simt. Am spus că Divinitatea coboară adesea în aceste stadioane? Hmm, da, așa am spus. Cum altfel putem explica această minune ce ne bucură ochii și sufletul, ce ne face să plângem de fericire, ce ne face să uităm totul, să ne pierdem și să ne regăsim. Iarba are o strălucire ce parcă urmează să-ți spună că ceva uimitor se va întâmpla. Aceasta este arena mea, lăcașul meu sfânt, suprem … aici este Camp Nou – locul unde îngerii joacă fotbal. Nu e o blasfemie. Atâta frumusețe nu poate exista fără iubirea ce unește milioane de oameni. Și iubirea e sfântă … lipsită de explicații și motive.

messi wallpaperDe ce Barcelona? De ce Messi? E simplu. Am ales această echipă când eram doar un copil …ceva m-a tras către Barca … ceva fără sens atunci. Ceva ce în acea perioadă părea doar o alegere, s-a dovedit a fi o chemare … o chemare “acasa”, o chemare către acestă stare de spirit. Mă uit înapoi cu drag și îi mulțumesc copilului ce a spus pentru prima oară : “eu țin cu Barca”. Acel copil m-a făcut atât de fericit și mândru … el mi-a făurit calea către acesta minune. Pe acesta arenă, acel copil de acum 15 ani avea să cunoască un alt copil … o minune născută în celălalt colț al lumii … un om ce m-a făcut mai fericit decât majoritatea lucrurilor cunoscute în cele trei decenii de viață. În acea frumoasă zi l-am cunoscut pentru prima dată și în scurt timp acea plăpândă licărire urma să trădeze ce avea să devină; un copil crescut în templul nostru urma să apară pe scena principală a lumii … și se anunța ceva magnific. Cu puțin timp în urmă era ceva fragil ce trebuia ocrotit, o scânteie ce trebuia menținută în viață. Barcelona i-a oferit, l-a prețuit și așa a început frumoasa poveste de dragoste. Poveste la care ne uităm și care ne-a captivat pe toți de mai bine de un deceniu. Cine este el? Cine este acest copil timid ce a cucerit întreg pământul? I s-au pus atâtea nume … a fost scăldat în atâtea epitete și metafore, dar ce este acest om dincolo de ce putem spune sau explica în câteva cuvinte? Nu-l poți compara cu nimic pentru că nimic nu-i seamănă. I s-a spus magnific, genial, magistral, sublim, minunat, incredibil, intangibil, fenomenal … pentru mine el face parte din frumuseatea acestei lumi … simplu. O parte din cele mai frumoase trăiri și emoții ce există în lume se contopesc în acest om în care cineva a pus ceva cu totul special. Se spune că geniul nu are vârstă … corect! Magnificul pitic avea ceva strălucitor în picioarele și mintea sa încă de la 4 anișori.

messi 71 goluri liga campionilorÎn acea zi, recunosc că nu am știut cine este când a pășit pe iarba blaugrana pentru prima data. Dar timpul a trecut și mi-l doream în joc din ce în ce mai des. Dar, într-o perioadă foarte scurtă a cucerit toate privirile. Vă mai amintiți oare când au început plecăciunile? Prima oară când stadionul i-a cântat numele … zeci de mii de oameni cu inimile copleșite au creat acest imn al fericirii: Meeeessi, Meeeessi, Meeeessi! Un cântec ce îți fulgeră simțurile, te face să tremuri, lăcrimând și râzând în același timp. Ca un vulcan, ca o furtună … Meeeeeeeeeeeeeeeeeeeessi!!! Toți trăiesc același lucru în acele secunde superbe. Sunetul infernal parcă se ridică ușor, pluteşte și apoi se prăbușește brusc, ca un tunet. 🙂 Frumos, frumos … frumos. Zâmbesc și acum. Vă scriu aceste rânduri și uit de orice încruntare pentru că tot ce înseamnă Barca mă face să fiu alt om. Sunt convins că nu sunt singur. 🙂 Cu toții l-am văzut când a debutat, cu toții ne-am atașat de el ca o trecere de la Ronaldinho la fratele său mai mic. Cât de frumos este fotbalul cu asemenea jucători. Artiști ce pictează cu mingea … și, Dumnezeule, cât de frumos pictează. Relația dintre Ronnie și Leo a fost ceva ce nu mi-a fost dat să văd pe un teren de fotbal. Era prima dată când vedeam o echipă ca pe o familie. O familie unită ce avea grijă de fiecare dintre membrii ei.

debut messi fc barcelona 2004Messi era acasă … departe de casă. Copilul ce a plâns după mama și frații săi, un țânc ce a luptat pentru visul său, un om mititel ce a ajuns să umple milioane de inimi. Modest, tăcut, timid … transformat odată ce pășea pe iarba Arenei Supreme. În lumea sa, acest copil se transformă în ceva fenomenal. În teren totul devine mic pentru el. Mereu mi-a dat impresia că, în acest frumos dreptunghi verde, nu e nimic ce nu poate realiza … dacă își dorește cu adevărat. Ușurința cu care domină gazonul dezarmează … face eforturile celorlalți să pară inutile, totul e o joacă, totul pare simplu. Parcă tot ce îi este refuzat în viață, toate îngrădirile date de caracterul său timid, toate limitele felului său de a fi … aici le poate uita, aici se poate dezlănțui într-o fiară … o entitate , un zeu al arenei . Toate privirile asupra picioarelor sale … mii de oameni îi urmăresc cu sufletul la gură fiecare atingere, fiecare mișcare, fiecare sprint, fiecare explozie. Toți respiră în ritmul mișcărilor sale … trece de un adversar, stadionul exclamă în cor [ooooh], trece de al doilea, zgomotul devine infernal. O eschivă, un un-doi … mingea nu se dezlipește de gheata sa. Publicul urlă ca o orchestră dirijată de acest mic Mozart … punctul culminant se apropie … Messi șutează. Pentru o clipa totul moare, totul încetează. Mingea zboară spre plasa adversă. O ultimă privire neputincioasă a portaruluii … balonul îl depășește. Și totul explodează! Camp Nou pare a se prăbuși. Zgomotul asurzitor și stadionul cântându-i numele … acesta este Messi. De câte ori nu am urlat cu numele lui pe buze? De câte ori nu ne-a urcat printre nori de fericire?

Un bun prieten de-al meu scria cândva într-un articol: “Superb. Leo, zeul nostru muritor, demonul copil ce aleargă fulgerător, ce controlează balonul inexplicabil, eroul ce își dă viața pentru scutul blaugrana … frumusețea fotbalului în cea mai pură formă.”

Peste zece, douăzeci de ani, mă voi putea uita în urmă cu mândrie, să arăt spre acesta perioadă și să spun: “Am fost acolo! 🙂 Am fost în acea tribună în acea călduroasă zi de august. Avusesem probleme de sănătate și tocmai ieșisem din spital, cu o sondă legată de picior, cu dureri de multe ori insuportabile, dar cu tricoul Barcelonei pe mine și fericit că merg să-mi văd idolii … că merg să-l văd pe Messi. Aveam bilet în galeria celor de la Dinamo dar nu-mi păsa. Urma să-mi îndeplinesc un vis. M-am apropiat de stadion. Gardianul văzând starea în care mă aflam și unde aveam de gând să mă așez , mi-a zis ușor: <ai grijă!>. 🙂 Nimic nu avea să mă oprească și nimic nu m-a ținut pe loc. Messi a marcat. O zi superbă. 🙂 ”.
Acest nume va rămâne pe buzele tuturor. Un om ce și-a scris nemurirea cu o minge. Nimeni nu-l va uita, nici peste un mileniu. Odată ajuns aici, istoria își va aminti mereu a€¦ oamenii vor povesti, filmările vor rămâne, pozele, trofeele. Noi îl vom iubi cel mai aprins deoarece am trăit pe viu acesta minune. Am fost în directă legătură cu “Messia”. Bucurați-va și adorați-l, “cules”, pentru noi sunt aceste clipe. Leo încă face istorie … istorie din care facem parte.

Mereu voi aprecia omul Messi, dar mereu voi adora legenda. Al meu, al nostru pentru totdeauna … cel mai bun jucător de fotbal din istoria acestui sport. Fără dubii! Mereu te voi iubi pentru ce ne-ai oferit, pentru strălucirea ce ai adus-o acestui club! Îmi plec capul, oftez zâmbind … cu mâna pe inimă. Îți mulțumesc din suflet, Leo! Îți mulțumesc pentru tot! Reprezinți tot ceea ce este mai frumos la acest club de vis! Visca Barca! Visca Messi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here