gerard pique fc barcelona romaniaFundașul Barcelonei a acordat un amplu interviu postului spaniol de radio Cadena Cope, în cadrul emisiunii ”El partido de las 12”. Pique a vorbit despre relația dintre Luis Enrique și Messi, despre Guardiola, despre Cristiano Ronaldo, despre evenimentele extrasportive care i-au marcat evoluțiile în acest sezon… Cele mai importante pasaje din acest interviu le puteți citi mai jos:

Gerard, cum te simți?

Bine, foarte bine. Am obținut un rezultat bun cu Villarreal și acum trebuie să ne concentrăm pentru meciul din weekend, Levante, însă echipa este pe o traiectorie bun și suntem foarte mulțumiți.

Ne surprinde cât de slab ești ( fizic )…

Se spune că TV-ul îngrașă, așa că…

Crezi că ești judecat mai mult ca persoană publică sau ca fotbalist?

Cred că în mod egal. Avem o imagine pe teren și în afara lui, și în funcție de ceea ce oamenii primesc, de informațiile pe care le are despre noi, se generează imaginea ta.

Crezi că le ești simpatic sau nu oamenilor?

Se spune că dacă le ești simpatic tuturor undeva greșești, nu? Trebuie să fii tu însuți și să le placi cât mai multor persoane, însă asta nu mă preocupă în mod special.

Crezi că puterea politică din Spania vrea să saboteze Barcelona?

Nu e o temă care să fie de competența mea. Eu mă dedic fotbalului, încerc să câștig meciuri pe gazon, pentru asta sunt plătit și cred că o facem destul de bine în ultimul timp.

Crezi că Real Madrid este în spatele acestor manevre?

Nu, cred că Real Madrid este un club mare, important, este principalul nostru rival și de aici această încercare de a se amesteca lucrurile, însă noi trebuie să ne centrăm pe fotbal, ceea ce și facem.

Gerard Pique Bernabeu vrea să fie președinte la FC Barcelona. Nu e un paradox?

E un nume de familie ca oricare altul. Sunt foarte mândru de familia Bernabeu, de bunicul meu, de mama mea…

Vei fi ca Laporta sau ca Bernabeu?

Nu știu dacă voi fi președinte. Acum vreau să mă concentrez pe fotbal, pentru că îmi place din ce în ce mai mult, așa că vreau să îl savurez până la finalul carierei.

Trece Barcelona prin cea mai bună perioadă din ultimii ani?

Nu aș spune chiar așa. Trecem prin cel mai bun moment al sezonului, ceea ce e cel mai important. Februarie e o lună decisivă și începând de acum fiecare meci e o finală, motiv pentru care trebuie să fim în formă optimă.

Dacă acum e bine, e pentru că trecea printr-o perioadă proastă…

E un întreg proces. Am început sezonul bine, ulterior am avut o ușoară cădere, însă li se întâmplă tuturor echipelor. Important e că acum suntem bine, în cel mai important moment al sezonului, pentru că aici doream să ajungem.

Vei redeveni cel mai bun fundaș din lume?

Asta depinde de mine, însă nu sunt eu cel care pune aceste titluri.

Pe când?

Vom vedea, nu este un obiectiv imediat pentru mine. Ceea ce voi încerca e să ajut echipa să câștige titluri.

În acesti ultimi ani, fotbalul a trecut în plan secundar între prioritățile tale?

Nu, mereu a fost primul. Poate că uneori am transmis această senzație prin forma mea de a fi ori de a gândi, însă fotbalul a fost mereu prima prioritate pentru mine.

La cine ții mai mult, la Cristiano Ronalod sau la Messi?

Cu Cristiano am avut o relație foarte bună la Manchester, am petrecut trei ani geniali acolo cu el, însă cu Leo am stat aproape toată viața și pentru mine Leo este una dintre cele mai importante persoane din cariera mea fotbalistică, pentru că mulțumită lui am câștigat tot ce am câștigat, iar ca om e de 10, așa că … Rămân cu Messi.

Ce ar fi Barcelona fără Messi?

Nu știu ce ar fi, însă cred că nu trebuie să ne gândim la asta. Barcelona a obținut tot cu Messi și cu cei care am format parte din această echipă pe care am făcut-o mare în ultimii ani. Cu Leo în frunte să sperăm că o vom face și de acum încolo.

Va fi Neymar mai bun ca Messi?

Pentru mine, Messi e cel mai bun din istoria fotbalului. Rămâne de văzut dacă într-o bună zi Neymar îl va depăși, însă în acest moment sunt doi dintre cei mai buni trei sau cinci fotbaliști din lume.

Cine e șef în vestiar? Messi sau Luis Enrique?

Luis Enrique, normal. E antrenorul, e șeful. Bineînțeles că Leo are un cuvând greu de spus pentru că are vechime, experiență și pentru că este cel mai bun din lume, însă antrenorul e Luis Enrique.

S-au certat Luis Enrique și Messi?

E un subiect încheiat, nu are rost să îl mai răscolim acum. Nu există echipă în Primera Division la care să nu se certe jucători cu antrenori.

Deci s-au certat…

Da, însă a trecut și nu trebuie să mai insistăm pe asta. Leo ne arată că joacă mai bine ca oricând și punct. Au fost discuții și când am câștigat titluri cu naționala. Mereu cu respect, s-au spus lucrurile în față. Uneori adevărul doare, însă cred că e bine pentru echipă și pentru fotbal.

E Guardiola cel mai bun antrenor din lume?

E unul dintre cei mai buni antrenori din lume. Cred că și-a lăsat amprenta la Barcelona. Știe să antreneze și să motiveze mai bine ca oricare alt antrenor. Este un antrenor foarte, foarte bun.

Ți-e dor de derby-urile din era Mourinho?

Nu, fiecare derby are istoria lui și mi-aș fi dorit ca cel din turul acestui campionat să aibă un altfel de denodământ pentru că l-am pierdut, însă un derby e mereu un derby. E o atmosferă fenomenală pe durata săptămânii de dinaintea meciului și în timpul lui.

Criză la Real Madrid? Mai bine pentru Barcelona?

Așa merg lucrurile în fotbal, când una, când alta. Încercâm să nu fim noi. Real Madrid trece acum printr-un moment mai prost, însă îți spun eu, asta se schimbă cât ai clipi. În urmă cu două luni era invers.

Te-ai fi dus la petrecere după ce ai luat bătaie cu 4-0, precum Cristiano?

E o temă pe care mai bine nu o abordez. Vreau să spun că fiecare e liber să facă ce vrea, însă nu voi vorbi pe tema asta.

Ești mândru că îmbraci tricoul naționalei Spaniei?

Foarte mândru și am spus-o mereu. Am avut posibilitatea de a face parte din această echipă care a fost campioana lumii și a Europei, alături de acești jucători. Sunt mândru că am făcut parte din acest grup și o voi face până când mă voi retrage.

Pe cine ai transfera de la Real Madrid?

Răspunsul simplu ar fi că pe nimeni, pentru că avem o echipă senzațională, însă sunt și acolo jucători foarte buni. De la Iker în poartă, la Sergio Ramos, Kroos, Modric, ce să mai spunem de cei din față, însă te uiți la Barcelona și îți dai seama că avem jucători la fel de buni, chiar și mai buni.

Cum s-a desfășurat acest sezon?

Eu mă simt foarte bine în acest sezon, asta în ciuda faptului că ama vut două sau trei incidente extrasportive. Startul meu a fost bun, Luis Enrique nu îmi dădea continuitatea pe care mi-o dă acum și e greu să demonstrezi că ești ok din punct de vedere fizic. Ulteriorm, extrasportivul mi-a afectat mult traiectoria. Am stat trei meciuri pe banca de rezerve, am revenit la națională la jumătatea lui noiembrie și de atunci totul merge ca pe roate. La fel de bine merge și echipa acum. În cele din urmă tu ieși în evidență dacă și echipa funcționează bine.

Vincente del Bosque te-a ajutat mult…

Eu am spus-o mereu. Îi datorez mult lui Vincente del Bosque, pentru că m-a sprijinit mult atunci când treceam prin momente proaste la club.

Aveai un telefon în buzunar la acel faimos meci din Supercupa Cataluniei?

Da. A fost ciudat. În campionat, atunci când te schimbi, rămâi pe banca de rezerve, însă la acel meci m-am dus la vestiar, m-am schimbat, iar când m-am întors mi-am dat seama că aveam telefon în buzunarul pantalonilor. L-am scos și recunosc, a fost o greșeală. Nu trebuia să o fac.

gerard pique amenda politia barcelonaIncidentul cu poliția rutieră din Barcelona?

Mie mi se părea o nedreptate și nu știam că sunt filmat. Stăteam în mașină și am fost amendat fără să fiu anunțat. M-am enervat, însă nu trebuia să o fac, iar mai târziu am regretat. Încă o greșeală pe care am comis-o. Am avut ghinionul că s-au înlănțuit două-trei în decurs de doar două săptămâni și s-a mediatizat destul de mult.

Crezi că ai stat pe banca de rezerve cele trei meciuri din această cauză?

Nu, nu cred că ăsta a fost motivul. Antrenorul a decis și am acceptat. E decizia antrenorului.

Meciul cu Real Sociedad are un înainte și un după… Au avut loc schimbări în pregatirea fizică sau în sistemul tactic?

Nu. E imposibil să accentuezi pregătirea fizică în această perioadă. În timpul săptămânii se joacă în Cupă. Bineînțeles, după meciul cu Real Sociedad s-a vorbit, însă la fel cu s-a vorbit și după meciul cu Real Madrid sau cel cu Celta. Acum suntem pe drumul cel bun.

Îți place acest Real Madrid?

Au o echipă foarte bună în acest moment. Chiar dacă trec printr-o perioadă mai delicată, să nu uităm că în urmă cu două luni era catalogată ca fiind cea mai bună din istoria fotbalului. Vor fi rivali greu de bătut în campionat și Liga Campionilor.

Spui că fotbalul nu are memorie. Se poate întâmpla asta cu Cristiano?

Se întâmplă cu toți, fără excepție. Fiecare cădere a unui jucător, fie ea de un meci, de o lună sau de două, se uită repede, mulți vor să îl vândă, iar dacă cea care cade e echipa, vor să fie vândută întreaga echipă. Am învățat că momentele proaste nu sunt atât de proaste și nici cele bune nu sunt atât de bune…

Ce e mai greu? Să te aperi în fața trio-ului Bale-Benzema-Cristiano sau să prezinți modă pentru Mango?

Să te aperi în fața unuia dintre cei trei. Treaba cu moda înseamnă câteva minute, insă cea cu fotbaliștii, 90, sunt rapizi și sunt foarte buni.

Dintre cei trei, care e cel mai greu de ținut?

Toți trei sunt foarte buni, însă diferiți. Benzema oferă echilibru, ceilalți doi sunt săgeți.

Atletico Madrid este considerată o echipă dură, însă voi i-ați prins ”șmecheria”

Faptul că am câștigat ultimele trei meciuri directe nu șterge eliminarea de anul trecut din Liga Campionilor. Știm cât de buni sunt, cât de bine muncesc și că este o echipă greu de învins.

E o echipă violentă?

Nu, nu e violentă, însă e adevărat că dintre echipele mari, este echipa care joacă cel mai la limită.

E Neymar un provocator?

Nici vorbă. Pe Neymar îl cunoaștem de mult timp, de la Cupa Confederațiilor. Nu s-a schimbat, mereu a jucat așa.

E mai comod să joci împotriva Real Madrid sau cu Atletico Madrid?

Sunt meciuri distincte. Cu Atletico ai mai mult posesia și trebuie să fii atent la contre. Cu Real Madrid știm că ai o posesie mai mică. E un meci de box, între două echipe care acum sunt destul de similare.

Ți-ai dori o finală catalană în cupă?

Espanyola are un sezon excelent și ar fi un rival foarte greu, însă noi mai avem de jucat meciul retur cu Villarreal. Să ne calificăm și mai vedem…

Te simți aiurea când lumea spune că Barcelona nu mai are stilul de joc din sezoanele anterioare?

Aparținem unui club care are o istorie și suporteri cărora le place să câștige, însă nu în orice mod. Cu Pep jucam un altfel de fotbal, însă nu cred că lumea e nemulțumită cu fotbalul pe care îl jucăm acum.

Nu te miră faptul că la meciul cu Villarreal au fost doar 50 000 de spectatori pe Camp Nou?

S-a întâmplat și anul trecut cu Real Sociedad, tot în semifinala Cupei. Știm că dintre cele trei competiții, Cupa este considerată a fi de către suporteri cea mai puțin importantă, știm că miercurea oamenii se duc la job și dacă nu au timp să ajungă la stadion, preferă televizorul, știm că sunt vremuri grele… Știm că avem cei mai buni suporteri și că la sfârșit de săptămână sunt pe stadion…

Cristiano va trece peste acest moment mai slab?

Normal. Are trei Baloane de Aur. Să nu ne îndoim de asta. Li se poate întâmpla tuturor, însă Cristiano își va reveni.

Îți place porecla de Pickenbauer?

Omule, să fii comparat cu unul dintre cei mai mari…

Spuneai că te vei retrage la 30 de ani. Mai sunt doi până atunci…

Iubesc din ce in ce mai mult meseria asta și mi-aș dori să joc mai mulți ani. Azi îți pot spune că mă voi retrage aici, la Barcelona, fie la finalul acestui sezon, fie peste șase sezoane. Nu mă văd jucând în altă echipă. Nu voi mai juca în altă echipă. Pot să spun că voi rămâne aici și în ziua când voi obosi sau voi vedea că nu mai sunt bun pentru asta, mă voi retrage.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here