Septembrie 1959. Barcelona se întorcea acasă după un meci de Cupa Campionilor Europeni jucat la Sofia. Avionul cu care călătorea echipa a trecut la un moment dat printr-o zonă de turbulențe foarte puternice, iar jucătorii au fost cuprinși de panică, gândindu-se că e ultima zi a vieții lor. A fost momentul în care Helenio Herrera s-a ridicat de pe locul lui și fără să pară afectat de ce se întâmplă în jurul lui, le-a spus jucătorilor ” Domnilor, mâine vă aștept pe toți la antrenament, la ora 10:30”. Nu a lipsit nimeni.

”Magicianul„, cum i se spunea lui Helenio Herrera , geniu și figură, omul care acapara atenția cu frazele sale legendare,  încăpățânat să demonstreze că individul este mai important decât grupul.

helenio herrera

Chiar dacă părinții lui erau spanioli, Herrera s-a născut la Buenos Aires. A renunțat la visul său de a juca la Boca Juniors după ce a emigrat împreună cu părinții săi în Maroc, când avea doar 16 ani, iar de acolo la Paris, singur.

Și-a încercat norocul ca fotbalist, fără prea mare succes, singurul titlu care îi apare in palmares fiind o Cupă a Franței câștigată în 1942 cu Red Star FC, club care acum se află în cel de-al treilea eșalon al fotalului francez.

A debutat ca antrenor la CSM Puteaux, iar după trei sezoane la Stade Francais și alte două făcând parte din corpul tehnic al naționalei Franței, face saltul spre prima divizie spaniolă, unde avea să câștige primele sale titluri cu Atletico Madrid: Primera Division ( 1949-1950, 1950-1951 ) și Supercupa Spaniei ( 1951 ).

In 1957, in timp ce antrena Sevilla, a fost suspendat timp de cinci ani după ce s-a descoperit că semnase în secret cu Barcelona. A plecat in Portugalia, la Belenenses, timp în care Barcelona și Sevilla au căzut de acord in privința transferului său, iar Herrera a fost iertat. Ajunge la Barcelona pe 22 aprilie 1958 și începe una dintre perioadele de glorie pentru clubul catalan, câștigând de două ori titlul in Primera Division, o dată Cupa Spaniei și o dată Cupa Orașelor Târguri. Este destituit pe 30 aprilie 1960, după ce Barcelona este eliminată în semifinalele Cupei Campionilor Europeni de către Real Madrid.

Începe periplul italian, cu opt sezoane la Inter Milan, timp în care câștigă de două ori Cupa Campionilor Europeni, de trei ori titlul în Serie A și două Cupe Intercontinentale. Se intoarce la Barcelona in sezonul 1980-1981, însă are loc răpirea lui Quini și echipa termină pe locul 5 în campionat. Câștigă Cupa Spaniei, însă se retrage definitiv din viața sportivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here