debut messi fc barcelona 2004

Stai liniștit, într-o bună zi vei fi mai înalt ca Maradona, nu știu dacă mai bun, însă cu siguranță mai înalt”. Messi avea nouă ani când doctorul îi stingea temerile legate de aspectul fizic și măsura 1,27 m. Acum, cu 27 de ani, are 1,70m și este cel mai bun fotbalist pe care mulți dintre noi l-au văzut sau o să-l vadă vreodată.

16 octombrie 2004. Se disputa etapa cu numărul 7 din Primera Division, iar Barcelona se deplasase pe stadionul vecinilor de la Espanyol. Având avantaj pe tabela de marcaj, mulțumită unui gol marcat de Deco, Frank Rijkaard s-a decis să îl scoată pe acesta de pe teren pentru ca în locul lui să debuteze un puști despre care toți care l-au văzut cu echipele de juniori ale Barcelonei vorbeau numai în termeni admirativi. Messi nu a reușit multe în cele zece minute jucate atunci, însă data de 16 octombrie 2004 rămâne în istoria fotbalului ca ziua în care și-a făcut debutul unul dintre cei mai buni fotbaliști din istorie, pentru mulți, cel mai bun.

A debutat în octombrie 2004, însă, oricât de neverosimil ar părea, primul lui gol avea să vină abia în luna mai a anului următor. Messi jucase deja șapte meciuri de campionat cu Barcelona și simțea nevoia marcării unui gol, acesta venind pe data de 1 mai 2005, reușit în poarta celor de la Albacete. O făcea ajutat fiind de un alt geniu care mângăia balonul, Ronaldinho, brazilianul realizând încă de pe atunci că joacă alături de unul dintre numele sacre din istoria fotbalului. Messi avea atunci numărul 30 pe tricou, pentru că zecele îi aparținea lui Gaucho, însă acesta știa cui îi lăsa moștenire acest tricou în 2007, atunci când pleca la AC Milan. ”Îmi aduc aminte mereu de acel meci cu Albacete. Eu i-am pasat, iar Leo a făcut restul. Mi-am dat seama de la bun început cât de mare va fi” spunea ani mai târziu Ronaldinho.

Avea să fie doar începutul. Zece ani mai târziu, Messi a ajuns la cota 434 meciuri oficiale jucate cu Barcelona, reușind să marcheze 361 de goluri ( 249 în campionat, 68 în Liga Campionilor, 29 in Cupa Regelui, 10 in Supercupa Spaniei, o reușită în Supercupa Europei și alte patru in Mondialul Cluburilor ). În privința palmaresului strâns doar Xavi cu 22 de titluri poate rivaliza cu el, însă Messi mai are timp suficient la dispoziție pentru a mai adăuga ceva lângă cele 21 pe care le deține acum: La Liga – 6, Liga Campionilor – 3, Cupa Regelui – 2, Supercupa Spaniei – 6, Supercupa Europei – 2, Mondialul Cluburilor – 2. Plus cele patru Baloane de Aur câștigate în plan individual.

VEZI ȘI – 10 ani cu Messi: Top 10 goluri marcate de Leo

A început pornind din bandă și nu exista mod în care să fie pus la pământ Poate doar în mod animalic cum avea să o facă Del Horno în celebrul meci de pe Stamford Bridge. Guardiola avea să îl pună drept fals nouar într-un alt hit al acestui deceniu, marele 2-6 de pe Santiago Bernabeu. Acum, după 10 ani de zile, Messi se regăsește pe o poziție mult mai umilă, mai solidară, servindu-l la rândul său pe Neymar, la fel cum a fost și el servit în 2004, atunci când a fost ridicat pe umeri de către Ronaldinho. Însă el știe că nu ăsta e finalul, pentru că începe un nou deceniu LEO MESSI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here