johan cruyff barcelona 1973 fc barcelona romania

În august 1973, FC Barcelona și Ajax Amsterdam au căzut de acord în privința transferului celui care avea să schimbe istoria clubului blaugrana: Johan Cruyff. Se punea punct final unei adevărate telenovele, cu primele episoade rulate încă din 1969 și din a cărei distribuție de roluri a făcut parte până și Real Madrid.

Clubul din capitala Spaniei a încercat transferul olandezului, președintele Santiago Bernabeu deplasându-se personal să îl vadă în trei ocazii, acesta ajungând să le ofere 30 de milioane de pesetas ( aproximativ 180 000 euro ) celor de la Ajax în schimbul fotbalistului. Ajax ceruse 50, însă jucătorul nu dăduse nici un semn de apropiere față de Real Madrid.

Motivul pentru care Cruyff era atât de rezervat în privința transferului la Real Madrid nu era altul decât FC Barcelona, adevărata sa țintă. Timp de patru ani Cruyff a tot încercat să își realizeze visul însă pe de o parte regulile fotbalului spaniol care interzicea transferurile jucătorilor străini, pe de alta negocierile eșuate dintre cele două cluburi au amânat transferul până în 1973. Între timp, Cruyff semnase un contract nou cu Ajax, o greșeală după cum chiar avea să afirme ulterior, făcută însă din dorința de a își asigura viitorul și pentru că începuse să obosească așteptând un transfer la Barcelona.

In cele din urmă, frontierele campionatului spaniol s-au deschis și, după dure negocieri cu Ajax, FC Barcelona a reușit să obțină transferul lui Cruyff pe 19 august 1973, acesta făcându-și intrarea triunfală în oraș patru zile mai târziu.

Pe data de 5 septembrie a acelui an, Cruyff era prezentat în fața unui Camp Nou arhiplin cu ocazia unui amical jucat în fața celor de la Cercle Brugge. Meciul se încheia cu un sec 6-0, trei dintre goluri fiind marcate de Cruyff. Debutul oficial cu prima echipă avea să se lase așteptat, din cauza birocrației, până în etapa a opta a campionatului, 28 octombrie 1973, 4-0 cu Granada, două dintre goluri fiind ale olandezului. Cruyff devenise în acel moment cel mai scump transfer din istoria clubului ( 60 milioane pesetas – aprox. 360 000 euro ), urmând să primească aproximativ un salariu lunar de aproximativ 12 000 dolari.

Cu el în lot, Barcelona nu a mai pierdut nici un meci în acel sezon, câștigând titlul de campioană după o pauză de … 14 ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here