gustau biosca1 noiembrie 2014. Hospitalet de Llobregat. Barcelona. Se stinge din viață Gustau Biosca, jucător-legendă a istoriei cule, unul dintre cei mai buni apărători care au îmbrăcat vreodată tricoul blaugrana. Sigur, e greu să scrii ceva despre un fotbalist pe care nu l-ai văzut jucând sau despre care știi foarte puține, însă trăim într-o epoca în care informația se păstrează cu sfințenie în arhive, mai ales în departamentul dedicat celor care au scris istorie, în acest caz pentru FC Barcelona. Așadar, o să încerc să scriu acest articol bazându-mă pe ce au spus alții despre Gustau Biosca, cei care i-au fost contemporani.

Biscau era ultimul supraviețuitor din „Echipa celor cinci cupe”, o generație care în sezonul 1951-1952 a câștigat titlul în campionat, Cupa Spaniei, Cupa Latină, Cupa Eva Duarte ( Supercupa ) și Cupa Martini Rossi.

Gustau Biscau a decedat azi, când în Spania se sărborește Ziua tuturor Sfinților, alăturându-se colegilor săi de generație: Cesar ( decedat 1995 ), Kubala ( d. 2002 ), Ramallets ( d. 2013 ) sau Basora ( d. 2012 ).

gustau biosca 1Se spune despre el că a fost unul dintre cei mai buni fundași din istoria clubului. Că a fost primul fundaș care știa să iasă elegant cu mingea din apărare, cu ea la picior sau cu pase lungi, că anticipa perfect orice fază și că era foarte mediatizat, atât pentru viața sportivă. cât și pentru cea din afara gazonului. Spun cronicarii vremurilor despre el că era extravagant, că dacă ar fi trăit aceste vremuri, ar fi acaparat prima pagină a ziarelor, dând ca exemplu un episod în care Biosca s-a presentat la antrenamente călare pe un cal alb, adresându-i-se antrenorului ceh Ferdinand Daucik cu stilul indienilor apache ”Hau, Taurul Așezat te salută!”. Aceleași cronici spun că a avut o relație amoroasă cu Lola Flores, una dintre vedetele muzicii spaniole ale acelor vremuri, că era poreclit ”Țiganul” din cauza aspectului fizic și că făcea ravagii printre femei.

Se spune despre el că a primit o ofertă de la Real Madrid, care îi mărea de trei ori salariul primit la Barcelona, însă când s-a dus la tatăl său să îi spună de unde venea respectiva ofertă a renunțat să se mai gândească la ea doar văzând expresia afișată pe chipul acestuia și a rămas la Barcelona până la finalul carierei.

Născut pe 29 februarie 1928, Biosca a crescut in categoriile inferioare ale clubului FC Barcelona, debutând cu echipa mare în sezonul 1950-1951, ajungând repede titular de drept și menținându-și statutul până spre apusul perioadei în care a îmbrăcat tricoul acestei echipe. O carieră întreruptă brusc în 1958 din cauza unei accidentări suferite pe parcursul sezonului anterior. Avea doar 30 de ani, însă se vedea nevoit să renunțe la fotbalul profesionist, după ce jucase 189 de meciuri pentru FC Barcelona. Ulterior s-a dedicat antrenoratului, ajungând secund al lui Kubala la naționala Spaniei.

Gustau Biosca va fi înmormântat luni în Cementerio de Les Corts, la o aruncătură de Camp Nou, alături de prietenii săi din ”Generația celor cinci cupe”.

gustau biosca 2

A murit la 86 de ani, exact de Ziua tuturor Sfinților. Se spune despre el că a fost unul dintre cei mai mari și eleganți fundași din istoria fotbalistică a Barcelonei.

Tweet dat de către Federația Spaniolă de Fotbal. Biscau a îmbrăcat tricoul naționalei iberice de 11 ori în perioada 1951-1954.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here