carles puyol fc barcelona romania

”Dacă mi-ar fi spus cineva că voi avea această atunci când băteam mingea în La Pobla alături de fratele meu și de prieteni,  nu l-aș fi crezut

Carles s-a născut pe 13 aprilie 1978, în La Pobla de Segur, un mic sat catalan situat la poalele Pirineilor. Acolo și-a călit spiritul și fizicul, pentru că în La Pobla rezistă doar ”centaurii” după cum spunea un consătean de-al său intervievat zilele pentru unul dintre zecile, sutele de omagii-video pregătite în onoarea lui. ”Dacă nu vei reuși, este pentru că nu ai dat totul” îi spunea Josep, tatăl său, în ziua când a plecat din La Pobla pentru a deveni El Capita, legendă blaugrana, pe gazon, în vestiar și în sufletele fanilor.

puA ajuns în La Masia având 17 ani, moment în care începea să se scrie legenda lui Tarzan, acel puști cu plete crețe despre care Franco Baresi avea să spună mai târziu că ” pune capul unde tuturor le e frică să bage piciorul”.

Van Gaal a văzut în el o forță a naturii combinată amestecată cu eleganța de a apăra corect, un fotbalist dedicat 100% muncii sale și fidel. L-a făcut să debuteze în Primera Division într-un 2-0 scos de Barcelona la Valladolid (VIDEO ), însă probabil că povestea lui Puyol s-ar fi scris altfel acum dacă antrenorul olandez ar fi acceptat împrumutul său la Malaga. Destinul lui Carles era însă altul. Trebuia să facă istorie.

Nu avea calitățile tehnice cerute la un asemenea nivel, însă lui nu îi era frică, avea personalitate cât să îi dea întregii echipe. Și a făcut-o mereu, până și din momentul când i-au pus banderola de căpitan pe braț în semn de respect pentru un om care dădea absolut tot pentru culorile blaugrana. Catalan convins, mândru de originile sale, fără a fi însă demagog, a reușit să intre în inimile spaniolilor, Și-a câștigat dreptul de a i se spune Carles în loc de Carlos. Cum altfel pentru un fotbalist care ori de cât ori a fost chemat la națională a fost șablon de dăruire și profesionalism?

Bunul său prieten, Xavi Hernandez, spunea despre el ” Se apăra până și la miuțele de antrenament” , iar Rexach, care a avut și el ocazia să îl antreneze, îi indica resemnat ” Cine spunea că fuga este pentru lași, s-a înșelat, pentru că nu te-a văzut”. Acum, că s-a retras, e greu să scrii ceva care să îi întoarcă lui Puyol măcar o mică parte din ce a oferit el, plus că pe el l-au incomodat mereu elogiile. Nu pentru ele a plecat din La Pobla, ci pentru a își îndeplini visul său și al atâtor milioane de copii, acela de a juca pentru FC Barcelona.

Marele său idol, Josep Puyol, exemplu de muncă și sacrificiu, a murit în 2006 având doar 56 de ani, însă Carles poate privi mândru spre cer ” Papi, am reușit, pentru că am dat totul!”.

  • Puyol la Barcelona : Meciuri – 593, Goluri – 18 ( VIDEO ), Campion Primera Division – 6, Liga Campionilor -3, Copa del Rey – 2, Supercupa Spaniei -6, Mondialul Cluburilor -2, Supercupa Europei – 2

  • Puyol la Națională: Meciuri – 120, Goluri -2, Campion Mondial 2010, Campion EURO 2012


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here