Tragerea la sorți a sferturilor de finală Champions League 2016-2017 i-a adus un adversar extrem de puternic Barcelonei. Juventus Torino, campioana Italiei în ultimele cinci sezoane și pe cale să câștige un al șaselea scudetto, va fi hopul peste care va trebui să treacă echipa blaugrana în drumul spre finala de la Cardiff.

Nu va fi ușor pentru Messi and co. Deloc ușor. Barcelona se reîntâlnește cu Juventus la doar doi ani după ce a învins-o în finala Champions League jucată la Berlin, atunci când s-a câștigat trofeul cu numărul cinci din această competiție și s-a obținut al doilea ”triplete” Campionat-Cupă-Liga Campionilor din istoria clubului. Nu va fi ușor, pentru că Juventus nu a scăzut ritmul de atunci și se află pe punctul de a câștiga titlul în Italia pentru al șaselea an consecutiv. Remarcabil.


S-au schimbat câte ceva la Juventus în timpul trecut de la acea finală, însă rămâne aceeași echipă competitivă, mereu periculoasă, mereu ambițioasă. Au plecat mulți dintre jucătorii ce au făcut prezența la Berlin; Tevez, Pirlo, Morata, Evra, Arturo Vidal, etc, însă au rămas nume ca Buffon, Bonucci, Lichtsteiner, Marchisio sau Chiellini, vechiul prieten al lui Luis Suarez.

Șapte meciuri oficiale s-au jucat până acum între Barcelona și Juventus în competițiile europene, departajarea făcând-o finala de la Berlin, moment în care bilanțul era 50%-50%: două victorii Barcelona, două Juventus și două remize.

Prima confruntare din Liga Campionilor a avut loc în sezonul 1985-1986, în sferturile de finală. Barcelona, avându-l căpitan pe Jose Ramon Alexanco, a trecut mai departe după 1-0 pe terenul propriu și 1-1 în deplasare. Echipa blaugrana avea să ajungă în finala acelui sezon, jucată la Sevilla, însă Duckadam i-a suflat șansa să câștige pentru prima oară acest trofeu.

Tot în sferturile de finală s-au întâlnit cele două echipe și în sezonul 2002-2003. Antrenor la Barcelona era Radomir Antic, iar în lot nume ca Puyol, Riquelme, Overmars, Kluivert, Reiziger, Xavi sau Mendieta. De această dată, mai departe a trecut Juventus, după ce Zalayeta a marcat golul decisiv în prelungirile meciului returi de pe Camp Nou ( 1-1 meciul tur, 1-1 retur după 90 de minute ).

În 1991, în semifinalele Cupei Cupelor, Barcelona – Juventus 3-1, Juventus – Barcelona 1-0.
În statistici mai apar două meciuri jucate între Barcelona și Juventus în turul II al Cupei Orașelor, predecesoarea Cupei UEFA, ambele câștigate de italieni cu scorul de 2-1.

Unul dintre punctele de interes la această final este revenirea lui Dani Alves pe Camp Nou. Fundașul brazilia, plecat la Juventus vara trecută, ar fi vrut să se semneze iar cu Barcelona în perioada de transferuri din iarnă, nereușind să se acomodeze cu stilul de viață și clima din Torino, familia lui locuind în continuare în Barcelona. A fost refuzat însă de către club, considerându-se că etapa sa ca jucător blaugrana s-a încheiat, mai ales a avut opțiunea de a mai continua un an cu Barcelona și a preferat să plece.

O altă reîntâlnire va fi cea dintre Luis Suarez și Chiellini, cel pe care uruguayan-ul l-a mușcat la mondialul brazilia, motiv pentru care a fost sancționat cu o suspendare de patru luni de zile și nouă meciuri cu naționala sa.

Ceea ce e clar e că ambele echipe vor titlul. Juventus cu chef de revansă după finala pierdută în urmă cu doi ani, Barcelona cu moralul ridicat după dubla cu PSG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here