Postul de fundaș central a fost o constantă bătaie de cap pentru antrenorii Barcelona, devenită și mai intensă după retragerea lui Puyol. Se pare că sosirea lui Umtiti lângă Pique a mai calmat această problemă, însă nu a soluționat-o, după cum s-a și văzut în meciurile în care nu a jucat tânărul fotbalist francez, iar echipa a suferit din cauza invențiilor lui Luis Enrique.

Să facem o recapitulare a celor mai catastrofale transferuri făcute  de către Barcelona pe acest post:

10Martin Caceres – 16,5 milioane euro

Barcelona l-a transferat pe fotbalistul uruguayan, de la Villarreal, în 2008. Nu a făcut mulți pureci pe Camp Nou și a fost împrumutat după doar un sezon. Sevilla l-a cumpărat în cele din urmă, plătind pentru el trei milioane de euro. În 2012 a ajuns la Juventus și după patru sezoane acolo, a rămas fără echipa în vara lui 2016. După o încercare eșuată de a semna cu AC Milan, în februarie 2017 a ajuns în Anglia, la Southampton.

9Philippe Christanval – 10 milioane euro


Joan Gaspart, președintele Barcelonei în 2001, l-a transferat pe Christanval de la AS Monaco în schimbul a zece milioane de euro. Venea de la o echipă unde îi avusese colegi pe Henry, Giuly, Trezeguet, Barthez sau Abidal. Prezența sa la Barcelona a fost extrem de discretă, aproape egală cu zero după ce la club a ajuns președinte Laporta, iar ca antrenor Rijkaard. Două sezoane mai târziu a plecat, liber de contract. S-a retras la doar 30 de ani, ultima echipă din cariera sa fiind Fulham.

8Thomas Vermaelen


Chiar dacă belgianul avea o lungă listă de accidentări în spate, Andoni Zubizaretta l-a transferat de la Arsenal, spunând despre el că e un fotbalist cu ”randament imediat”. Vermaelen era accidentat chiar și în momentul transferului și a avut nevoie de un întreg sezon pentru a se recupera. Venit în 2014, după aproape un fără să joace, Vermaelen a debutat cu Barcelona în mai 2015. În august 2016 a fost împrumutat de către AS Roma.

7Henrique – 16,5 milioane euro


Transferat în 2008 de la Palmeiras, în schimbul a 16,5 milioane de euro, însă a ținut-o într-o sarabandă de împrumuturi ( Bayer Leverkusen, Racing Santander, Palmeiras ), până în 2012 când a fost transferat la același club Palmeiras de unde fusese cumpărat. În 2014 și-a încercat norocul în Italia, la Napoli, pentru ca în 2016 să se întoarcă în Brazilia, la Fluminense, acolo unde joacă și în prezent.

6CHIGRINSKY – 25 milioane de euro


Fotbalistul ucrainian este considerat a fi unul dintre cele mai slabe transferuri din istoria Barcelonei, cu șanse reale de a câștiga premiul I la acest capitol. A fost adus de Guardiola, care era ferm convins că urma să dea marea lovitură pe un post unde echipa suferea an de an. S-a întors repede la Sahtior, unde a stat alte cinci sezoane alături de Mircea Lucescu. A mai jucat un sezon la Dnipro Dnipropetrovsk, pentru ca acum, la 30 de ani, să fie fotbalistul celor de la AEK Atena.

5PATRICK ANDERSSON


Fotbalist important la Bayern Munchen, de unde a fost transferat în 2001 de către Barcelona, plătindu-se pentru el zece milioane de euro. Cu echipa germană câștigase de două ori Bundesliga și o dată Liga Campionilor. A jucat doar 36 de meciuri în tricoul blaugrana în cele trei sezoane în care a fost jucătorul Barcelonei. În 2004 s-a întors la Malmo FF, club la care se lansase și de unde s-a și retras din fotbal în 2005.

4EMMANUEL PETIT

 


Francezul, sosit la pachet cu Overmars în anul 2000, imediat după plecarea lui Figo la Real Madrid, se gândea că o să joace pe postul de mijlocaș, însă antrenorul de atunci al Barcelonei, Serra Ferrer , plănuise să îl tragă pe linia de fund. Eșec total, iar Petit a plecat la Chelsea după numai un sezon ca fotbalist blaugrana. La Chelsea s-a și retras trei ani mai târziu.

3Winston Bogarde


Olandezul ăsta se bate cu CHIGRINSKY pe titlul de care vorbeam mai sus, norocul lui a fost că avea ”pile” la FC Barcelona, că de știu cu mingea nu știa nici cât un portar de divizia a 4-a. Chiar și așa, Bogarde are în CV nume de echipe precum Milan, Chelsea, Barcelona sau Ajax, cu aceștia din urmă câștigând Liga Campionilor în 1995, cu van Gaal antrenor. Van Gaal a fost cel care l-a adus la Barcelona la începutul anului 1998, după ce jucase doar trei meciuri într-un sezon pentru AC Milan.

În 2000 a plecat, spre bucuria majorității suporterilor cule, la Chelsea, club care nu se știe cum i-a oferit un contract pe patru ani, cu un salariu de … 40 000 de lire sterline pe săptămână. Blestemul pe capul lor. Oricât de mult s-au chinuit cei de la Chelsea să scape de el ulterior, nu a fost posibil. L-au trimis la echipa a doua sau la filială, degeaba. Bogarde a stat acolo pentru că, după cum chiar el spunea ”trebuia să îmi iau banii, chiar dacă aveam să fiu considerat cel mai slab transfer din istoria clubului”. După Chelsea nu și-a mai găsit altă echipă și s-a retras.

Ca să vă dați seama despre cine vorbim, video mai jos:

2Lilian Thuram


Thuram a fost adus la Barcelona la pachet cu Zambrotta, plătindu-se pentru ei cam 20 de milioane de euro. În cazul francezului, eșecul ca jucător blaugrana poate fi pus mai mult pe seama accidentărilor, care nu i-au dat pace deloc, decât pe calitățile sale fotbalistice, pe care le demonstrase cu brio la Juventus și la naționala Franței. S-a retras după etapa Barcelona, deși au fost zvonuri că a mai negociat și cu PSG însă a renunțat după ce medicii i-au spus că i-detectat ceva probleme cardiace.

1BONUS: Frederic Dehu


Mulți poate nu știați că acest jucător a jucat pentru FC Barcelona. Greu de ținut minte, pentru că, transferat de către Luis Van Gaal în 1999, Dehu a apărut în prima echipă blaugrana doar în 11 meciuri. Jucase opt sezoane pentru Lens, echipă cu care câștigase titlul în 1998 și debutase cu naționala Franței. Pe Camp Nou însă a bifat doar prezența și s-a întors în Franța, la fel de repede cum a venit, la PSG, unde a jucat alături de Ronaldinho și Anelka. A urmat pentru el o etapă de două sezoane la Olympique Marseille și o altă aventură în prima ligă spaniolă, cu Levante, la fel de scurtă ca cea de la Barcelona, după care s-a retras.

Cu Dehu am găsit un mega-golazo pe care l-a marcat pe când juca pentru PSG:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here